Turistički put Bregana – Budinjak – Sošice – Krašić

Park prirode ŽumberakOva turistička trasa započinje u Bregani, koja je od Samobora udaljena 4 km. Neposredno prije „malog” graničnog prijelaza Bregana potrebno je skrenuti lijevo za Grdanjce i Gabrovicu. Trasa je zahtjevnija u drugom dijelu zbog uspona, a prolazi slikovitom okolicom, pogodnoj za šetnje i planinarenje te odmor u čistoj prirodi, lov i ribolov. Najvećim dijelom prati već postojeću trasu označene biciklističke staze Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Eko selo ŽumberakU prvom dijelu trasa je pogodna za bicikliste rekreativce kao izlet i vožnja od Samobora preko Bregane i Grdanjaca do popularnih izletišta Bio Parka Divlje vode i Eko sela Žumberak. Trasa prati samu granicu sa susjednom Slovenijom i prirodno okruženje riječice Bregana. U Grdanjcima se nalazi restoran Vilinske jame a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se zanimljiv sustava malih špilja Vilinskih jama, zanimljive male špilje, u kojima su prema legendi, nekad živjele vile.

Caritasovo odmaralište za djecu i mlade, KaljeU naselju Gabrovica, kod raskrižja prije restorana Bio Park Divlje vode, moguće je izabrati dva smjera. Jedan vodi preko uzbrdo, asfaltiranom cestom uz brijeg prema prema Stojdragi, Budinjaku, Sošicama i Kostanjevcu, sve do Krašića. U Stojdragi se nalazi Grkokatolički župni ured i Žumberački uskočki muzej te Crkva sv. Jurja iz 19. stoljeća. Tu je i Milenijski križ, spomenik podignut prilikom obilježavanja tisuću godina Hrvatske države. Drugi dio trase povezuje Stojdragu i Budinjak, gdje je Eko centar Parka Prirode Žumberak-Samoborsko gorje a u blizini se nalazi kapela Sv. Petronile. Nastavljajući dalje po asfaltiranoj cesti, dolazi se do sela Gornja Vas, koje je jedno od većih žumberačkih sela a smješteno je s preglednim vidikom na veliki dio Žumberka, Samoborskog gorja te cijeli Gorski kotar. Lijevo se odvaja cesta za Kalje, gdje je Caritasovo odmaralište za djecu i mlade, uz koje je srednjevjekovna građevina - Crkva sv. Mihovila. Nakon Gornje Vasi, trasa nastavlja Kapela sv. IlijeŽumberačkom magistralom do naselja Sošice, koje se smjestilo u prostranoj dolini sošičke visoravni. Naseljem dominiraju dvije crkve, jedna do druge, rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije i grkokatolička Crkva sv. Petra i Pavla. U naselju je vrijedno pogledati Etnografsku zbirku sestara Bazilijanki. Odmoriti se i okrijepiti moguće je u gostionici Radić Ilas. Odavde također počinju markirani planinarski putevi i cesta za Sv. Geru, koja je najviši vrh sjeverozapadne Hrvatske sa svojih 1178 m. Osim naziva Sv. Gera nosi ime i Sv. Ilija po grkokatoličkoj kapelici. U blizini je i slovenska rimokatolička kapelica Sv. Gere. Zanimljivo je da Slovenci ne koriste naziv Sv. Gera već Trdinov vrh prema književniku Janezu Trdini, dok su Hrvati prihvatili ime Sv. Gera. Vrh je širok valoviti proplanak dug 300 m smjera istok zapad, na kojem se nalazi stup visok 15-ak metara sa ljestvama kojim se može uspeti na vrh.

Župna crkva Sv. NikoleU blizini Sošica nalazi Sopotski slap i Jama jazovka. Glavnom cestom nizbordo prolazite kroz sela Hartje, Drašći Vrh i Željezno Žumberačko, koja su smještena na grebenu s prelijepim vidicima na Žumberački kraj. Na skretanju s rute vrijedan je sakralni objekt crkva Sv. Nikole s ostacima Novog grada Žumberačkog a predah i okrepu možete potražiti u Seoskom domaćinstvu Podžumberak u naselju Žumberak.

Nastavite glavnom trasom kroz Oštrc i Tupčinu do Medven Drage, gdje se nalazi kurija obitelji Medven i Nadzorna postaja Parka prirode. U svega 800 m udaljenom mlinu-vodenici obitelji Medven na Kupčini pruža se mogućnost smještaja. Kapela sv. MarijeUlaskom u kamenolom i makadamskom cestom može se pratiti kanjon Slapnice, sa Vranjačkim slapom i 15 m visokom Slapom Brisalo. Glavnom cestom od Medven Drage dolazi se do Pribičkog Strmca gdje je dvor grkokatoličkih biskupa i neobizantska kapela Sv. Marije na otočiću. Slijedi naselje Kostanjevec, administrativni centar općine Žumberak. Ovdje se možete nakratko odmoriti u lokanom bistrou Mateo ili svratiti do komercijalnih ribnjaka Deško s gostionicom.
 

Spomen dom bl. Alojziju StepincuUz zelene brežuljke Pribića, stižete do Krašića, gdje je vrijedno pogledati crkvu Presvetog trojstva i Spomen sobu Blaženog Alojzija Stepinca i Etno hižu Mrzljak. Krenite cestom u smjeru Jastrebarskog.

Smještaj i ugostiteljska ponuda: Caritasovo odmaralište - Kalje, Seosko domaćinstvo Podžumberak - Žumberak, Seoski turizam Medven - Čunkova Draga.