Turistički put Klanjec – Kumrovec – Veliki Tabor

Trasa započinje u Klanjcu, slikovitom zagorskom trgovištu, smještenom na prijevoju hrpta koji dijeli područje Sutle i Krapine. Udaljen je 55 km od Zagreba i 5 km od Kumrovca. Smjestio na 511 m visoke Cesarske gore. U Klanjcu se nalazi velebno zdanje Franjevačkog samostana sa Crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije. Jedan od prvih ranobaroknih spomenika sačuvan je u svom izvornom obliku i ujedno je i mauzolej obitelji Erdody. Pored sakralnog umjetničkog blaga, u samostanu se mogu vidjeti dva restaurirana sarkofaga obitelji Erdody.

Pčelarsko društvo Kvirin BrozPovijest grada bogata je imenima velikana hrvatske kulturne i povijesne baštine. Dio svog života, u Novim dvorima Klanječkim proveo je pjesnik Antun Mihanović. Autoru „Horvatske domovine“ Klanjec odaje priznanje spomenikom s njegovim poprsjem još daleke 1910. god. na glavnom gradskom trgu. U Klancu djeluje Galerija Antuna Augustinčića. Oslobođen suvremene gradske užurbanosti, Klanjec će Vam pružiti zadovoljstvo poslijepodnevne šetnje klanječkim ulicama ili pak šumskim šetalištem do nedaleke kapele Sv. Florijana, zaštitnika Grada. Ovdje je i biciklistička ruta zelenim obroncima kroz prekrasan zagorski pejzaž a moguć je izlet do planinarskog doma na Cesargradu, ribolov na Sutli ili predah u nekom od ugostiteljskih objekata uz kulinarski užitak tradicionalne kuhinje i domaćih vina. Tako na području Klanjca djeluje Društvo vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina i Pčelarsko društvo Kvirin Broz.

Poljoprivredno gazdinstvo "Trs" Odmor i okrijepu predlažemo na poljoprivrednom gazdinstvu Trs. U idiličnom zagorskom krajoliku naselja Gredice, nezaboravan doživljaj uz ponudu domaćih specijaliteta, pružiti će Vam Seoski turizam Stara Vodenica. Poželite li ostati, tek šest kilometara dijeli Klanjec od poznatih Tuheljskih toplica, lječilišta sa izvorima termalnih i sumpornih voda i nalazištem mineralnog peloida. 4 km zapadno od Tuheljskih toplica, nalazi se Tuhelj, kojim dominira Župna crkva Uznesenja Bl. Dj. Marije, sa dva ranobarkona kipa: Tužni Krist i Žalosna gospa. One koji odluče nastaviti prema cestom prema slikovitom zagorskom mjestu Kumrovcu, čeka jedna od glavnih atrakcija Kumrovca - Etnološki muzej Staro selo Kumrovec. Smještaj i ugostiteljska ponuda mogući su u restoranu i izletištu Zelenjak (Kumrovec).

Seosko obiteljsko gospodarstvo Grah Nastavljajući put dalje, smjestilo se naselje Zagorska sela. U naselju se nalazi Župna crkva Sv. Katarine, a za odmor i okrjepu preporučamo posjetiti Seoski turizam Masnec, koje nudi domaću hranu i smještaj gostiju te obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grah, sa domaćim proizvodima zagorskog kraja. U krajnjem dijelu sjeverozapadnog dijela Hrvatskog zagorja, pokraj mjesta Desinića na prekrasnom brežuljku smješten je utvrđeni dvor Veliki Tabor koji prema ocjeni UNESCO-a pripada najvišoj kategoriji spomenika.

Smještaj i ugostiteljska ponuda: Pansion Zelenjak - Kumrovec, Pansion Stara vura - Kumrovec, Seoski turizam Stara Vodenica - Klanjec.