Turistička trasa Zabok – Sveti Križ Začretje - Krapina

Turistička trasa započinje u Zaboku, u samom središtu Hrvatskog zagorja, neposredno uz autocestu Zagreb – Maribor. Najzanimljiviji objekti su kasnobarokna župna Crkva sv. Jelene i Kapelica sv. Antuna u Gabrovcu. Vrijedno je posjetiti kuriju Gredice (danas dvorac Gjalski) gdje se rodio Ksaver Šandor Gjalski, a nadogradnjom je preuređena u ugostiteljski objekt. Tradicionalni su dani Ksavera Šandora Gjalskog, najveća i najvažnija kulturna manifestacija. Etnološka zbirka Zagorska hiža zanimljiva je posjetiteljima Zaboka. Motociklistička natjecanja – motokros posebna su turistička atrakcija. Na brežulju između Zaboka i Sv. Križa Začretje nalazi se jednokatni dvorac Mirkovec.

Vuglec BregSlikovitim zagorskim bregima sa vinogradima dolazite do naselja Sveti Križa Začretje, koji je 7 km udaljen od Zaboka. Jezgra mu je široka ulica – trg između dvije dominante crkve i dvorca. Gotičku Župna crkva Uzvišenja sv. Križa, koja se u pisanim izvorima spominje 1334. godine sa župnim dvorom iz XVIII st. svakako treba posjetiti. U neposrednoj blizini župne crkve Sv. Križa nalazi se kasnobarokni dvorac ponešto neobična tlocrta u obliku slova "V", koji je početkom 18. stoljeća pripadao obitelji Keglević. U zgradi novouređene Žitnice nalazi se stalna izložba crteža i radova Ivana Lovrenčića, jednog od najvećih crtača hrvatske suvremene umjetnosti. U naselju Škarićevo, smjestilo se Turističko selo Vuglec Breg, kojeg čine četiri autohtone zagorske hiže, restoran, vinski podrum, sjenica sa krušnom peći i roštiljem, konferencijska dvorana, dječje igralište te sportski tereni na podlozi od umjetne trave.

Hušnjakovo, nalazište pračovjekaNaša ruta Krapinsko zagorskom županijom vodi dalje do Krapine, koja je sjedište Krapinsko-zagorske županije i prijestolnica zagorske kulture. Ovdje se nalazi jedno od najvećih nalazišta pračovjeka u Europi, kraj potoka Krapinice na brdu Hušnjakovo. U sklopu nalazišta nalaze se rekonstrukcije Krapinskog pračovjeka i njegove obitelji uz vatru, rekonstrukcije životinja iz tog doba te Muzej evolucije koji sadrži geološku, paleontološku i arheološku zbirku. Ovdje se posjećuje i Zavičajni muzej Ljudevita Gaja i Galerija grada Krapine.

Vrijedan sakralni objekt je barokni Franjevački samostan s Crkvom sv. Katarine u kojem se nalazi stalna izložba sakralne umjetnosti i knjižnica s oko 8.000 naslova i vrijednim inkunabulama te Župna crkva Sv. Nikole. Turistički je zanimljiva okolica Krapine, posebno vinske ceste, šumsko-lovna područa te ribolov na riječicama Krapini i Sutli. Brojne kulturno-umjetničke manifestacije održavaju se tijekom cijele godine. Posebno treba izdvojiti Tjedan kajkavske kulture i festival Kajkavske popevke te djelju festival Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu. U šumovitoj kotlini okruženoj brežuljcima, 14 k. udaljene od Krapine, nalaze se Krapinske toplice. Trški Vrh je jedan km sjeveroistočno od Krapine i mjesto je štovanja Majke Božje Jeruzalemske, kipa što ga je hodočasnik iz tog mjesta dobio od franjevaca na samom Isusovom grobu u Jeruzalemu.

Smještaj sa ugostiteljskom ponudom: Hotel Croatia - Krapina, Dvorac Gjalski – Krapina, Pansion pod Starim krovovima – Krapina, Pansion Vuglec breg – Škarićevo, Pansion Kušan - Zabok.