Turistički put Gabrovica – Eko selo Žumberačko - Smerovišće

Eko selo ŽumberakOva turistička trasa počinje u Gabrovici, gdje lijevim skretanjem na raskrižu, prolazite uz izletište Bio Park Divlje vode. Ruta nastavlja pokraj ribnjaka makadamom koji vijuga livadom pa šumom uz riječicu Breganu prema Eko selu Žumberak u Koretićima. Na ovom mjestu može se odmoriti i završiti vožnju te krenuti nazad za Samobor istim putem dolaska. Od Eko sela Žumberak planinarski put vodi prema Pokleku i nastavlja cestom do Novog sela Žumberačkog.

Nastavljajući od Koretića glavna makadamska cesta vodi do Jelenića, gdje kod raskrižja s raspelom, lijevi put prolazi kroz pitoreskna sela Golubići, Pavkovići i Dragonoš do Smerovišća, a desni prema Izletište DumićuMrzlom polju Žumberačkom sa crkvom Sv. Petra i Pavla. Od Dragonoša se pružaju fantastični vidici na Sv. Geru, sa poznatom kapelom Sv. Ilije i žumberačke visoravni s s razbacanim selima, a za lijepog vremena pogled seže do Ogulina i stijenja poznatog alpinističkog i planinarskog središta Kleka. Neposredno prije dolaska u naselje Šipački Breg, završava makadam i počinje alsfalt. Započinju i strmiji spustevi, a jedan od odvojaka može vas odvesti do slapa Cerinski vir. Nakon Cerine, ulazi se u Smerovišće, gdje je moguća okrjepa u poznatom restoranu K Dumiću.

Izletište GogoNakon Smerovišća završavaju strmi dijelovi rute, te se može produžiti za Samobor, a za one znatiželjne, preporučano odlazak u Slani Dol, strmom šumom uzbrdo a automobilom skrenuti kod potoka Ludvić. Ovdje preporučamo posjetiti dvoranu Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje sa stalnim postavom flore i faune parka. U gornjem dijelu objekta nalazi se Krčma „Florijan” a u samom središtu Slanog Dola nalazi se izletište Gogo, sa mogućnosti smještaja.

Smještaj i ugostiteljska ponuda mogući su u Eko selu Žumberak - Koretići, Bio parku Divlje vode - Stojdraga, Izetištu Dumić -Smerovišće, Izletište Gogo - Slani Dol.