Turistički put Zaprešić – Brdovec - Marija Gorica – Dubravica – Kraljevec na Sutli

Novi dvoriTurističko razgledanje i vožnja po široj okolici zaprešićkog kraja pravi je užitak. Krajolik je prošaran zelenim bregima i selima s dobro očuvanom autohtonom gradnjom. Istovremeno ovo je mnogima zanimljiv kraj jer otvara puno mogućnosti za istraživanje lijepih baroknih crkava i kapela razasutih po strmim bregima. Ističu se naselja Zaprešić, Brdovec, Bistra, Jakovlje, Pušća, Marija Gorica i Dubravica. Rutu započnite u Zaprešiću, koji je udaljen 17 km zapadno od Zagreba. Zaprešić i njegova okolica nude više zanimljivih turističkih sadržaja: dvoraca, sakralnih objekata i rezervate životinjskog i biljnog svijeta. Glavna atrakcija su Novi dvori, jedno od najvrjednijih i najbolje očuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj, na površini od 20,5 ha, koju čine vršilnica, kuružarnik, spremište plodina - danas Muzej Matija Skurjeni, kapela Sv. Josipa i obiteljska grobnica.

Crkva sv. Ivana KrstiteljaU gradu Zaprešiću nalaze se vrijedni sakralni objekti: Crkva Marije pomoćnice u župi Ivanec, Crkva sv. Petra, Crkva sv. Ivana Krstitelja i kapelice posvećene sv. Josipu i sv. Antunu u župi sv. Petra apostola. Južno od središta grada, prema Savi, nalazi se jezero „Zajarki“ sa sportskim ribnjakom koji uz rijeku Krapinu čini raj za ribiče, planinarima je dostupan Park prirode „Medvednica“, a skijašima staza na Sljemenu. Zaprešić je i grad sporta. Uz nogomet, rukomet, košarku, kuglanje sve je veći interes za konjički sport i preponsko jahanje (Konjički klub Trajbar-team), paragliding, letenje zmajevima na motorni pogon, motocross, biciklizam, tenis, a u začecima je i razvoj golfa otvaranjem golf vježbališta i osnivanjem Golf kluba „Ban Jelačić“, što uz dobru gastronomsku ponudu i tradicionalne manifestacije (Dani Jelačića u svibnju i listopadu, Dan plemstva, Žetvene svečanosti…), čini dobar razlog za višednevni boravak u Zaprešiću.

Marijin dom LužnicaU duhovno obrazovni centar, Marijin dvor Lužnica dolazi se glavnom cestom koja od Zaprešića vodi u Brdovec. Na područje općine Brdovec dolazi se cestovnim pravcem iz smjera Zaprešića, a moguć je dolazak vlakom na linijama Zagreb - Savski Marof te Zagreb - Dobova. Brdovec je jedna od najstarijih župa u Zagrebačkoj županiji, a nalazi se 3 km sjeverozapadno od Zaprešića. Ovdje je vrijedno razgledati baroknu Crkvu sv. Vida i zvonik s puškarnicama. Značajne priredbe su “Vidovo” dan općine, “Vincekovo”, Žetelačke svečanosti, Čihatva perja, Martinje i Božićni koncert. U Brdovcu djeluje udruga za promicanje narodne baštine "Ladučanke" koja je nosilac svih važnijih događanja i zbivanja u Laduču, pa i šire. Značajan je Muzej Brdovec sa stalnim arheološkim postavom brdovečkog kraja, promocijama knjiga i izložbama likovnih strvaralaca tijekom cijele godine.

Glavnom cestom dolazi se do dvorca Januševec u Prigorju, koji je smješten na padini iznad savske doline, na samom raskrižju ceste Zaprešić - Harmica i ceste za Mariju Goricu a udaljen je 6 km od Zaprešića. U Prigorju Brdovečkom, Ekoturistikodjeluje udruga Ekoturistiko, posebno na području ekologije i turizma. Na putu prema Šenkovcu nalazi se jednokatni dvorac Laduč baruna Vladimira Vraniczanyja iz 1882. godine s vrtom u francuskom stilu. 500 m od graničnog prijelaza Harmica. U samom naselju Šenkovec nalazi se seoski turizam Stara Preša, gdje se nude stari zagorski specijaliteti uz domaća vina i rakije. Trasa vodi kroz područje općine Marija Gorica, koje je pogodno za izletničko korištenje tijekom cijele godine. Ovdje preporučamo odmor i okrjepu domaćim specijalitetima u gostionici Ladanjski raj, koja se nalazi na uzvisini uz cestu s fantastičnim vidikom na cijeli kraj, ali i pogledati vrlo vrijednu Župnu Crkvu Pohoda B.D. Marije iz 16. st. i Kapelu sv. Križa. Značajno je brdo Sveti Križ, tzv. Svetokriški vidikovac.

Nalazište biljke mesožderke – Rosike – CretTrasa nastavlja asfaltiranom cestom, uz mjesto Kraj Gornji, prema području općine Dubravica koja je ime dobila po šumi Dubrava. I danas obiluje šumom hrasta i bukve a u šumi Gmajna na Lugarskom bregu jedinstveno je nalazište biljke mesožderke - Rosike - Cret. Od kulturno-povijesnih znamenitosti uz Župnu Crkvu Sv. Ane u Rozgi iz 1842. godine, ističu se još kapela na mjesnom groblju poznata kao kapela Majke Božje Lušačke te 300 godina star župni dvor, rijedak primjer drvene župne kurije. Trasa nastavlja glavnom cestom prema Kraljevcu na Sutli, gdje se nalazi interesantan toranj Župne Crkve Presvetog Trojstva, sagrađene 1836.godine. U pitomim krajolicima ovog posebnog vinorodnog kraja, uz rijeku Sutlu djeluje Poljoprivredno vinogradarska udruga Vincek.

Smještaj i ugostiteljska ponuda: Ladanjski raj - Marija Gorica, KK Trajbar team - Zaprešić.