Turistička ruta Zaprešić – Kraljev Vrh - Stubičke toplice – Donja Stubica – Marija Bistrica

Dvorac OršićTrasa prema Mariji Bistici započinje u Zaprešiću, od kojeg asfaltiranom cestom nastavljate prema Jablanovcu. U centru Jablanovca kod kapelice, planinarskim markacijama možete obići Kamene Svate i istoimeno planinarsko sklonište na 482 m, koji su najljepši prirodni vidikovac s Medvednice na Zaprešić, Hrvatsko Zagorje, Samoborsko gorje, Žumberak, a za vedrih dana i na Triglav i Kamniške Alpe. Prolazite kroz naselje Poljanice Bistranska, gdje predlažemo strmom cestom uspeti se do Crkve sv. Nikole iz 1631. god. od koje se pruža jedinstveni vidikovac na zaprešički kraj. Prolazite cestom s puno dobro očuvanih drvenih kuća tradicijske arhitekture ovog kraja, a malim skretanjem s rute možete razgledati dvorca Oršić u Gornjoj Bistri. Nastavljate rutom prema Kraljevom Vrhu gdje se nalazi crkva Sv. Tri Kralja. U središtu Kraljevog Vrha moguće se okrjepiti u lokalnim bistroima. Skretanjem s glavne ceste, možete obići Dvorac Jakovlje.

Lončarstvo i kovačnica Majstor TomoVratite se na glavnu cestu prema Stubičkim toplicama, poznatim po kupalištu i lječilištu. U Stubičkim toplicama dostupni su raznovrsni sportsko-rekreacijski sadržaji. Vrlo je bogata gastronomska ponuda zagorskih specijaliteta. Nakon 3 km zapadno od Stubičkih toplica, nalazi se Donja Stubica, poznata po gotičkoj Crkvi sv. Trojstva. Pokraj Donje Stubice, može se pogledati dvorac Stubički Golubovec. Nastavljamo putovanje prema Mariji Bistrici. Prostorni obuhvat prošteništa seže duboko u okolni krajolik, a čine ga brojni poklonci, kapelice i raspela koji markiraju put do samog svetišta. Pritom se ističe kapelica na prilaznoj cesti prema svetištu u kojoj je smještena reprezentativna barokna kamena skulptura Marije Bezgrešne. Uskoro stižete u hodočasničko srce Hrvatske, Mariju Bistricu sa Svetištem Majke Božje Bistričke. Tu je i galerija akademskog kipara Pavla Hudeka. Baštinu predstavljaju stari zanati, od kojih predlažemo posjetiti Tradicijski obrt majstora Tome u Globočcu i kućnu radinost Kunić u Lazu Stubičkom.

Smještaj i ugostiteljska ponuda: Hotel Matija Gubec – Stubičke toplice, Lječilište Stubičke toplice – Stubičke toplice, Terme Jezerčica – Donja Stubica.