Turistički put Samobor – Vrhovčak - Bregana

Hotel LivadićOva turistička trasa započinje u Samoboru, s početnom pozicijom na Trgu kralja Tomislava, pet minuta udaljenom od autobusnog kolodvora. Tu se može popiti kava u nekom od kafića, a u uredu Turističke zajednice grada Samobora mogu se dobiti prospekti i nabaviti karta Samoborskog gorja. Na trgu, uz Kavanu Livadić, uski je pješački prolaz, Stražnička ulica, sa podrumom Obitelji Filipec, gdje se može degustirati samoborski bermet i muštarda, poznato aperitivno vino i začin.

Vinotočje Koletić - PavlinNastavlja se asfaltiranom cestom prema Vrhovčaku, gdje se u Vinotočju Koletić-Pavlin, osim degustacije vina i bermeta može dogovoriti priprema obroka od domaćih specijaliteta. Ovo je i pozicija vidikovca sa panoramom prema Hrvatskom zagorju i Sloveniji. U selu Vrhovčak nalazi se starodrevna kapelica podignuta na čast Sv. Vidu mučeniku a nešto dalje i kapela Sv. Križa u Otruševcu, gdje se nalazi pogon za preradu mesa Igo-mat, mjesto proizvodnje samoborskog specijaliteta i županijske robne marke „Samoborske salame”. Stotinjak metara dalje je restoran „Kod Špilje”, kod kojeg je i Grgosova špilja, zaštićena kao Spomenik kulture. Ovdje se nalazi i Poučna staza Otruševac, na kojoj je u duljini od dva km smješteno 9 obilježenih točaka, opisanih s prigodnim tekstom. Na izlazu iz sela Velika Jazbina na cestu Samobor – Bregana, lijevo se skreće za Breganu, a desno se vidi klasicistički dvorac u Lugu (Balagovi dvori).

Obiteljski obrt MDM PerkovićU selu Klokočevac, nekoliko stotina metara od glavne ceste Samobor – Bregana, može se razgledati zanimljiv pogon za preradu voćnih rakija i likera te sušenje voća MDM Rakije Perković.

Smještaj je moguć u Pansionu Golubić – Mala Jazbina.